Het belang van een goede ademhaling

10 jan 2021Emoties, Meditatie, Mindset, Yoga0 Reacties

Adem in…adem uit
Master your Breath*

Ik volg nu een week de masterclass “Master your Breath” van Jerom Wehrens.
Mijn hele lijf komt in weerstand als ik ademhalingsoefeningen doe, ik voel allerlei spanningen en emoties opkomen en gaan. Maar…lijkt het nu of slaap ik nu al beter? En vandaag, het hardlopen, ging ook ineens een stuk beter. Ik heb ook minder opvliegers dan anders. Zou dat nu echt komen van een week oefenen met anders ademen.
Ik had wel wat spanning in mijn lijf, dus ben niet zomaar een training gaan volgen. Mijn doel is om eerst mezelf te helpen en daarna andere mensen als aanvulling bij mijn NEI-sessies.
Ik houd jullie op de hoogte over de voortgang van deze masterclass. Hieronder uitleg en een mooie oefening.

Een goede ademhaling is een ademhaling die vanuit je middenrif plaatsvindt. Door stress en spanningen kan het zijn dat je ademhaling niet meer soepel loopt en je middenrif stug wordt. Je ademt dan meer vanuit je borst. Hierdoor is je lichaam minder of zelfs niet in staat om stress te reduceren.

Ademhaling is het gaspedaal van het lichaam. Het inademen stimuleert het sympathische zenuwstelsel (activatie) en de uitademing stimuleert het parasympatische zenuwstelsel (rust, afbreken van adrenaline en cortisol).

De belangrijkste spier bij ademhalen is het diafragma (middenrif). Het middenrif is de scheiding tussen de buik en de borst. Iedere keer dat je ademhaalt beweegt het middenrif. Het kan echter zijn dat door stress en daaruit volgend borstademhaling, je middenrif steeds minder gebruikt wordt en zelfs vast gaat zitten.

Met deze ademhaling kun je het middenrif losmaken en het is een goede oefening om weer te leren ademen via je buik. Je gebruikt bij deze ademhaling juist niet je borst. Deze ademhaling is dan ook niet helemaal hetzelfde als de buikademhaling waarbij de borst wel gebruikt kan worden.

Oefening:

1.Zit comfortabel op een stoel met je voeten naast elkaar op de grond. Houd je rug recht en ontspannen. Je kunt deze oefening ook liggend uitvoeren.

2.Plaats een hand op je buik en de andere op je borst. Als je deze ademhaling beoefent dan blijft je borst redelijk stil en beweegt alleen je buik.

3.Adem 5 seconden langzaam (beheerst) in door je neus (of minder dan 5 seconden als je 5 nog niet haalt). Het streven is echter 5 seconden. Je lichaam (metabolisme) functioneert het beste bij 5 seconden in en uit. Op het einde van de inademing duw je je buik nog even extra naar voren

4.Adem in 5 seconden langzaam en beheerst uit door je neus of mond. Zorg dat je op het einde van de ademhaling je buik nog even intrekt. Dit is hetzelfde gevoel als bij het opblazen van een ballon of als bij het slaken van een zucht.

5.Herhaal 3 en 4 gedurende minimaal 5 minuten. Het langer uitademen dan inademen kan meer accent leggen op rust en herstel. Belangrijk is echter dat je meer nadruk legt op ritme dan op diepte.

*Bron: Masterclass Ademhaling van B-Mind (www.b-mind.nl)